Lær barna å respektere miljøet

En av de beste måtene å få barna dine til å respektere miljøet på, er å vise dem hvilken effekt deres handlinger har på verden rundt dem. Barna våre har en nøkkelrolle å spille når det kommer til å beskytte planetens fremtid. Når vi lærer barna våre om verden, må vi også lære dem om deres rolle som beskyttere av planeten. Barn setter pris på den type informasjon, særlig når de får hovedrollene i informasjonen som presenteres!

Et eksempel på hvordan vi kan begynne å lære barna å respektere miljøet på, i enkle og konkrete termer, er å utforske hvordan vi blir kvitt søpla vår. Det å gå ut med søpla er en plikt mange barn blir gitt fordi det er enkelt å gjøre – bære søpla ut og legge den i søplestativet. Hvorfor ikke introdusere barna dine til hele konseptet mens du er i gang, og vise dem hvordan dette foregår? Kanskje de tenker seg om to ganger om hvordan de kaster ødelagte saker, spesielt de som lar seg resirkulere.

Barna bør få vite at søppel faktisk kan skade oss. Spesielle kjemikalier kan slippes ut i miljøet om de ikke taes hånd om skikkelig, og da vil de forurense lufta, vannet og kanskje til og med maten vi spiser. Eksempler på sånne produkter er termostater som inneholder kvikksølv, oljemaling og insektsmidler.

Utforsk husholdningsproduktene du har i huset sammen med ungene, og finn ut om de kan være skadelige for miljøet om de ikke håndteres riktig når de kastes. Om du er usikker på noen av produktene, kan du kontakte produsenten eller lese innholdsfortegnelsen nøye for å finne ut hvordan de bør kastes.

En annen søplerelatert mulighet til å lære, er familiekomposten. Skap en kompost i hagen og involver barna i å sørge for at  organisk søppel som for eksempel matrester legges i komposten. Observer gjennom de neste ukene hvordan matrestene blir god gjødsel for resten av hagen, Skap en hage sammen med barna, og forklar hvordan avfallet som har gjæret i komposthaugen nå gir rikt, organisk materiale som vil berike jorden!

Oppmuntre ungene dine til å resirkulere papir og andre resirkulerbare saker rundt i huset (se etter resirkuleringssymbolet!). Diskuter det faktum at det blir stadig færre steder å kaste søppel på, og at vitenskapsmenn stadig prøver å finne sikrere og mer økonomiske måter å brenne søppel på. Vår beste strategi er å redusere avfallet ved å gjenbruke og resirkulere så mye som mulig.

Neste gang snodige værmønstre resulterer i varmere vær enn hva som er vanlig for sesongen og media begynner å snakke om global oppvarming, kan du gripe muligheten til å snakke med ungene dine om de mulige årsakene. Ved å koble dette til det unormale været, vil ungene se en klarere sammenheng mellom hva vi som forbrukere og produsenter gjør, og påvirkningen det har på miljøet.

Lær ungene dine om produktene som forurenser miljøet vårt, som for eksempel biler, og kom inn i vanen med å gå eller sykle dit dere skal når det er mulig. Neste gang du bestemmer deg for å kjøpe en bil, så kan du tenke på den økovennlige hybridbilen (som går på bensin og elektrisitet), og involvere ungene i prosessen med å finne ditt neste økovennlige fremkomstmiddel.

Når du er ute sammen med ungene, kan du benytte tiden til å sette fokus på naturens skjønnhet. Pek ut for barna dine hvor vakker himmelen er på en klar, lys dag. Om våren kan du finne ut hvor det vokser syriner eller andre vakre vårblomster vokser, og oppmuntre barna til å lukte på de unike vårduftene. Dyrk frem en kjærlighet til naturen ved å vekke en respekt for den naturlige verden i ungene dine.

Med disse tipsene vil barna dine lære å ikke bare omfavne naturen, men de vil også vokse opp til å bli voksne som respekterer miljøet fordi de vet og forstår nøyaktig hva som står på spill. Ungene dine vil utvikle en forståelse for sitt ansvar, ikke bare som bevisste verdensborgere, men også som beskyttere med en respekt for naturens balanse.
Creative Commons License photo credit: Pink Sherbet Photography

3 responses to this post.

 1. Posted by Bente on april 4, 2011 at 6:38 pm

  Hei Jeanette!

  Jeg tror du har veldig rett i at barn tidlig kan lære seg å ta vare på naturen rundt seg. I tillegg til det du skriver, er min erfaring at barn som blir glade i å være ute i skog og mark også vil finne det helt naturlig å verne om jorda vår.

  Kildesortering og gjenvinning er viktig for å spare jorda for uttak av nye ressurser og for å gjenbruke det som allerede er i omløp. For eksempel sparer vi to kilo olje for hver kilo plast som gjenvinnes!

  Vennlig hilsen Bente

  [linker fjernet av admin, da disse er forbeholdt annonsører]

  Svar

 2. Posted by Sander on juni 2, 2011 at 7:08 pm

  Jeg er veldig positiv til å oppdra barn til å leve miljøvennlig, men jeg er skeptisk i forhold til å forklare dem hvor viktig det faktisk er, og om hva som kan skje om vi ikke tar miljøhensyn. Slik kunnskap kan være vanskelig nok for voksne å håndtere og i et barnesinn kan ideen om at jorda muligens er i ferd med å gå under – og at de selv er med på å bidra til det – kanskje være i meste laget (?).

  Barn blir lett bærere voksnes bekymringer og det er viktig å avpasse hva man kommuniserer. Skal vi fortelle ungene hvorfor vi låser døra om natta, og om hva som kan skje om man glemmer det? Skal vi fortelle dem at onkel Erik kan dø av sigarettene han røyker, om krig, brann, mord og pedofili, og når skal vi eventuelt gjøre det?

  Vi lever i en konfliktfylt verden. Barn har lett for å påta seg ansvar og bekymringer for saker de ikke kan påvirke, og har ofte best av å skånes for realitetene. De problematiserer skjeldent voksnes forklaringer, og ”lykkelig uvitenhet” er ofte ikke så dumt. Jeg tror det beste som regel er å avdramatisere, f.eks. ved å si at man resirkulerer ”fordi det er bra å kunne bruke noe om igjen”, at man låser døra ”fordi det er vanlig”, at onkel Erik må røyke ute ”fordi røyk lukter vondt” osv.

  ”The awful truth” vil gradvis gå opp for dem, uansett. Har vi vært gode rollemodeller, latt barna utvilke seg i eget tempo, i trygge og stimulerende omgivelser, så tror jeg vi har lagt det beste grunnlaget som tenkes kan for at de skal kunne utvikle seg til tenkende og ansvarsbevisste samfunnsbyggere.

  Svar

 3. Hola Jeanette, me gusto mucho tu post. Es muy importante enseñarle a los niños el respeto por la naturaleza y los animales para que sean buenas personas en el futuro. Hay que inculcarles buenos valores desde pequeños para que cuando vayan creciendo tomen las mejores decisiones.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: