Hvorfor du ikke bør bruke parfyme når du har baby

Det finnes mange grunner til at du bør unngå parfymerte produkter når du er gravid eller har små barn, men den viktigste av dem er kanskje at babyen din bruker luktesansen for å kjenne deg igjen og finne frem til brystet ditt.

Babyers luktesans er nemlig fullt utviklet og «klar til bruk» i det øyeblikket de kommer ut av magen, i motsetning til synet som trenger tid på å utvikle seg og hørselen som kanskje er noe dempet på grunn av fostervann i ørekanalen.

Undersøkelser viser faktisk at babyer klarer å lukte forskjellen på mammas morsmelk og andre kvinners morsmelk, og de klarer å skille på hvem som er hvem bare på lukten alene.

Lukten kan dermed sies å være grunnleggende viktig når de første båndene skal knyttes mellom mor og barn, og bør ikke forstyrres av kjemiske luktstoffer som endrer seg over tid. Hvis mamma lukter forskjellig fra dag til dag, og endrer luktbilde til stadighet, kan dette medføre usikkerhet hos babyen.

I praksis vil du nemlig «være forskjellig» for babyen alt ettersom hvilken duft du bruker. En kvinne som nettopp kommer ut av dusjen med nyvasket hår lukter gjerne sjampo og såpe, mens lukten igjen endrer seg om hun bruker parfymert skyllemiddel i klærne sine, eller forskjellig deodorant og parfyme hver dag.

Heldigvis finnes det alternativer som ikke lukter så mye. Om du er gravid, kan du sørge for å kjøpe parfymefrie produkter på apoteket, og ha dem med i bagen din når det store øyeblikket har kommet.

Desto mer naturlig du lukter for babyen, desto bedre er det. Og mens vi først er inne på det – det er ingenting i hele verden som lukter så godt som babyen din gjør heller! 🙂
Creative Commons License photo credit: rumpleteaser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: